torstai 25. kesäkuuta 2015

Oppimistehtävä 2: Sosiaalisen median tietosuoja, digitaalinen identiteetti ja pelisäännöt

Tietosuoja on tärkeä ja ajankohtainen aihe ja sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Sen tehtävänä on turvata yksityisyys. Kannattaa miettiä tarkkaan, ennen kuin laittaa itsestään henkilökohtaisia tietoja verkkoon, sillä tiedot leviävät verkon kautta nopeasti. Tietojen näkyvyyttä voi kuitenkin usein rajata, jolloin vain tietyt henkilöt näkevät tietosi, mikä lisää tietosuojaturvaa. Omia tietoja kannattaa antaa vain luotettaville ja tunnetuille sivustoille. Omaa käyttäjätunnusta ja salasanaa ei saa luovuttaa ulkopuolisille. Paljastamalla tietoja netissä itsestäni olet samalla hyvin avoin ja läpinäkyvä verkon muille käyttäjille. Etuja tässä ovat, että ihmiset pystyvät hyödyntämään tietojasi esimerkiksi yhteydenotoissa ja tieto välittyy sinulle nopeasti. Lisäksi esimerkiksi yritykset voivat tätä kautta saada enemmän yhteydenottoja ja ystävyyskumppaneita, kun tiedot ovat helposti ja nopeasti saatavilla. Myös työyhteisön kannalta henkilökohtaisten tietojen jakamisesta on hyötyä silloin, kun halutaan jakaa tietoa tai olla yhteyksissä mahdollisimman nopeasti.

Ellei henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta huolehdita, voivat tiedot päästä vääriin käsiin ja tietoja voidaan hyödyntää tietojen omistajan kannalta vahingollisella tavalla. Esimerkiksi joku muu voi esiintyä sinuna tai levittää tietojasi eteenpäin.  

Digitaalinen identiteetti
Täytyy myöntää etten ole ennen googlannut itseäni, vaikka ajatus on minua houkuttanutkin. Nyt kuitenkin kirjoitin nimeni Googleen ja ensimmäisinä eteen läsähti ilmoitus Facebook-profiilistani, uutisia ja ilmoituksia lukioajoiltani. Kuvahaussa oli paljon kuvia, mutta vain yksi kuva oli minusta. Osa tiedoista oli oikeita, mutta osa tiedoista vääriä, osaksi varmasti siksi, että en varmaankaan ole ainoa nimeltäni. Toisaalta Google osaa suodattaa hakutuloksia, mikä vaikuttaa siihen, mitä hakija näkee ensimmäiseksi. Yleensä ensimmäiseksi päätyvät sivustot, jotka ovat suosittuja katsojaluvultaan ja täsmäävät parhaiten hakusanan kanssa. Minä itse voin osaltani vaikuttaa siihen, mitä tietoja minusta netissä näkyy päättämällä mitä tietoja, kuvia ja videoita annan itsestäni julkaistavan netissä. Myös omien käyttäjätunnuksien ja tilien näkyvyyden rajaaminen on keino hallita omien tietojen näkyvyyttä. Kaikkien tietojen poistaminen netistä kokonaan tuskin onnistuu. Tiedoista, kuvista ja videoista jää aina jälki nettiin.
Omien tietojen, kuvien ja videoiden kautta muodostuu digitaalinen identiteetti. Se, mitä olet verkossa ja minkälaisen kuvan annat itsestäni siellä. Kuvien manipulointi muokkaa digitaalista identiteettiäsi erilaisemmaksi mitä olet normaalissa elämässä. Mielestäni jokaisella voi olla omanlaisensa digitaalinen identiteettinsä, kunhan siitä ei aiheudu harmia. Jokaisella on myös päätösvalta, haluaako julkaista mitään tietoja sosiaalisessa mediassa. Nykyään on oletus, että kaikilla on Facebook ja muita some-sovelluksia. Mielestäni some-elämä on kuitenkin jokaisen oma asia.

Työyhteisön sosiaalisen median käytön pelisäännöt
Löysin netistä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) laatiman oppaan some-käyttäytymisestä. Opas on tarkoitettu sairaanhoitopiirissä työskenteleville ja ohjeistaa toimimaan oikein, kunnioittavasti ja turvallisesti somessa potilaan näkökulmasta. Keskeinen viesti oppaassa on, että potilaan yksityisyyttä pitää kunnioittaa myös somessa. Mielestäni näiden pelisääntöjen laatiminen voisi kuulua työyhteisön johtoryhmälle. Olisi hyvä, jos pelisäännöistä voitaisiin jutella ja keskustella koko työryhmän kanssa, jolloin jokainen voisi kertoa oman näkökulmansa asiaan. Suurissa työyhteisöissä, kuten tässä, asia on kuitenkin hyvin hankala järjestää. Pelisäännöistä tulisi kuitenkin tiedottaa kaikille työyhteisön jäsenille. Pelisääntöjen tulisi sisältää selkeät ohjeet some-käyttäytymisestä, jolloin väärinymmärryksiä ei syntyisi ja kaikki tietäisivät mitä someen saa kirjoittaa ja mitä ei. Alla osoite HUS:n some-käyttymisen pelisääntöjen sivulle.
http://www.hus.fi/potilaalle/Documents/Potilas%20ja%20sosiaalinen%20media.pdf


Tehtävänä oli osallistua johonkin tietoturvaa käsittelevään keskusteluun. Osallistuin itse Leena Pason Facebookissa aloittamaan keskusteluun salasanojen ja käyttäjätunnuksien turvallisuudesta.

Kommentoin alla olevaa blogia. Kirjoituksen keskeinen asia oli, että kannattaa olla huolellinen antaessaan tietoja netissä itsestään sekä myös miettiä tarkkaan, mitä nettiin kirjoittaa.
http://somekurss.blogspot.fi/




2 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä ja perusjutut hallussa :D

    VastaaPoista
  2. Sosiaalisen median pelisääntöjä työyhteisöissä on edelleen mielestäni liian vähän tai niiden löytäminen on vaikeaa. Joskus sattuu ylilyöntejä (http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15681/type=1), jotka voivat aiheuttaa monenlaista harmia. Oamkissa sosiaalisen median pelisäännöt on laadittu ja niistä on tehty jopa koostekin kätevään silmälasien pyyhkimisliinaan. Säännöt ovat ohjaavia, mutta samalla sosiaalisen median käyttöön kannustavia.

    VastaaPoista